Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Zware aardbeving ook mogelijk in België"

Er is een kans dat ook België getroffen wordt door een aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter. Dat zeggen wetenschappers maandag in het Nederlandse actualiteitenprogramma EenVandaag.

'Het gebied rond Bree, Roermond, Sittard, Aken en Keulen is een actief tectonisch systeem. Dat is al 200 miljoen jaar zo, en dat zal ook nog wel een tijdje zo blijven', zo zeggen geologen van de universiteiten van Amsterdam en Aken in het programma.

'De kans bestaat dat daar ooit weer een grote aardbeving plaatsheeft, maar het is onmogelijk te zeggen of en wanneer dat zal gebeuren', aldus geoloog Ronald van Balen van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

'In het verleden zijn hier inderdaad al erg zware aardschokken geweest', zo bevestigt ook de Belgische seismoloog Chris Van Camp van het KMI. 'Zo was er in 1692 in Verviers een aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. Die schok heeft schade veroorzaakt in heel het land en was zelfs voelbaar in Groot-Brittannië.'

Van Camp waarschuwt ook dat de meeste gebouwen in België 'daar absoluut niet op voorzien zijn'.

De Nederlandse geoloog Ronald van Balen stelt wel dat de kerncentrale van Doel ver genoeg van het epicentrum van een mogelijke aardbeving staat om geen schade op te lopen.

 (belga)
 

Deel dit artikel